Dorpsarchief Kloosterhaar wil in de museumboerderij een nieuwe ontvangst/presentatieruimte met archiefkelder realiseren, die middels een glazen sluis met de boerderij verbonden wordt.
Dorpsarchief Kloosterhaar wil in de museumboerderij een nieuwe ontvangst/presentatieruimte met archiefkelder realiseren, die middels een glazen sluis met de boerderij verbonden wordt.

Ambitieuze plannen voor museumboerderij

Bij Dorpsarchief Kloosterhaar zijn het afgelopen jaar weer veel ontwikkelingen geweest rondom het streekmuseum in de voormalige boerderij Mollen aan de Verlengde Broekdijk 16 in Kloosterhaar.

Kloosterhaar - Zo wordt er momenteel de laatste hand gelegd aan de aanvraag bestemmingsplanwijziging, die vervolgens aan de gemeente zal worden voorgelegd. Wanneer het bestemmingsplan goedgekeurd is, neemt een nieuw te vormen stichting Streekmuseum de boerderij met erf voor een zacht prijsje over van de Calduran kalkzandsteenfabriek, die deze in 2013 aan de stichting in bruikleen heeft gegeven.
Voor het gehele erf, dat bijna 1 hectare groot is, is een 'Toekomstvisie' gemaakt. Dit jaar worden er drie akkers aangelegd met oude gewassen, zoals spurrie, boekweit en spelt. Ook komt er een moestuin en voor de boerderij plant men lindebomen. De put die nog in de grond aanwezig is, wordt uitgegraven en weer functioneel gemaakt. De smederij in de wagenschuur krijgt een plekje in een apart te bouwen smederij.

Verder zijn er plannen voor een nieuwe ontvangst- en presentatieruimte met archiefkelder, die middels een glazen sluis met de boerderij verbonden wordt. De woonkamer in de boerderij wordt in originele staat teruggebracht met balkenzolder, wieme, spinde en haardplaats. De voormalige witte varkensschuur gaat dienen als wagenschuur en expositieruimte. Vervolgens is het nog een wens om een bijenstal te bouwen, die beheerd zal worden door de plaatselijke imker Bennie Meijer.

Vanzelfsprekend krijgt het stenen bakken (kloostermoppen) ook de nodige aandacht. Dit gebeurt op de plek van de voormalige erve Het Bakhuis op het museumterrein. Al in 1450 gaf Jacob van Dordrecht, de prior van het klooster Sibculo, hier de aanzet toe. Middels een rondgaande route kunnen bezoekers alles beleven en passeren ze ook het kijkscherm/infoplek van de voormalige luchtwachttoren 1-C-1. Die plek komt er zeer waarschijnlijk ook komend jaar.

Ook het monument ter nagedachtenis aan het Joodse werkkamp Balderhaar ligt binnen loopafstand. De geschiedenis van de werkkampen krijgt een vaste plek in het museum. En natuurlijk blijft ook de verbinding met het natuurreservaat Engbertsdijksvenen. Verder zijn er prille plannen het museum aan te sluiten op een nieuw aan te leggen 'smokkelpad'.

De museumboerderij is elke tweede zondag van de maand van 14.00 tot 17.30 uur geopend. Daarnaast ook op afspraak.

Voor meer informatie, zie www.dorpsarchiefkloosterhaar.com.

Meer berichten