Bij de quiz kwam 'kats veraltereerd' aan bod.
Bij de quiz kwam 'kats veraltereerd' aan bod. (Foto: )

Boeiende workshop over Twenterandse dialecten

Vroomshoop - In de Week van de Amateurkunst, dit jaar onder de benaming 'Toon je kunst, Twenterand', organiseerde de Stichting Levend Vroomshoop afgelopen vrijdagavond in lunchroom Bij Saartje een workshop over 'Twenterandse dialecten en Twentismen'.

Thea Kroese verzorgde voor een goedgevulde zaal een boeiende lezing over het Nedersaksisch, het taalgebied waartoe onze streek behoort en dat zich uitstrekt van de Veluwe tot voorbij Berlijn, zo meldt Klaas Dragt. "Recent is in een convenant vastgelegd dat het Nedersaksisch nu naast het standaard-Nederlands en het Fries als derde taal wordt erkend in ons land. Het Nedersaksisch is geen uniforme taal, maar kent vele varianten. Alleen al in de gemeente Twenterand kennen we er drie: in Vriezenveen, Den Ham en Vroomshoop/Westerhaar kent de streektaal duidelijke verschillen. Dat bleek toen Henriëtte Abbink uit Vriezenveen en Henk Jansen uit Den Ham hun vertaling van een stukje tekst lieten horen.''

Na de pauze kwamen de Twentismen ter sprake, waarbij de Nederlandse vertaling van "Hij lig op 't zekenhoes, onder dokter Pavlov" de meeste hilariteit opleverde. En ook passeerde het bijna onvertaalbare "De karstboom begunt al te guren". Een kleine quiz vormde de afsluiting.

Meer berichten