Foto:

Honderden ROC-studenten in actie voor vluchtelingen

Door de redactie

Elf ROC's door heel Nederland hebben samen met Sheltersuit de handen ineen geslagen om deze winter 3000 vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerken warm te houden. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is 'onhoudbaar' en 'mensonwaardig'. Sheltersuit start daarom een actie om 3000 Sheltersuits gefinancierd te krijgen voor de kerst. De Sheltersuits (jassen die ook als slaapzak dienen) worden uitgedeeld aan kinderen en kwetsbare ouderen.

Twente - Kort geleden zijn alle ROC-studenten mode in heel Nederland aan de slag gegaan om Sheltersuits te fabriceren. Modeontwerper Omar Munie, voormalig schaatskampioen Erben Wennemars, politica Jetta Kleinsma en MBO-raadvoorzitter Ton Heerts verrichtten de kick-off van de actie.

Alle ROC's bundelen hun krachten. Dat is een primeur. Honderden studenten van de mode-opleiding kregen hierdoor de kans twee dagen lang hun kennis in praktijk te brengen. De studenten werkten hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek. Alle scholen bij elkaar produceren zo'n drieduizend tassen, waardoor de Sheltersuits nog deze winter uitgedeeld kunnen worden.

Ter voorbereiding op de actie heeft modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer de laatste weken op alle ROC's een 'inspiratiesessie' met de studenten gedaan. Bas vertelde over zijn werk als modeontwerper voor een goed doel, met staande ovaties en tranen in de ogen als gevolg. "Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de leerlingen enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de studenten zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd."

Maar niet alleen vanwege hun vakgebied zijn de studenten geraakt. "Tijdens de inspiratiesessies kwam ik erachter dat er veel studenten zijn die zelf gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië. Ik werd door hun persoonlijk bedankt met tranen in hun ogen. De emoties die er vrijkwamen, hun openheid naar mij, maar vooral die hoop die zij door ons initiatief kregen, raakte mij enorm", aldus Bas Timmer.

Met de donatie-campagne wil Sheltersuit de aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die langs de grenzen van Europa vastzitten en de winter dienen te overleven zonder enige bescherming of dak boven hun hoofd. "Met deze actie hopen we heel Nederland bewust te maken van de onmenselijke situatie in onze Europese achtertuin. Daarom willen we aan iedereen vragen onze noodoproep te verspreiden: help mee drieduizend kinderen en kwetsbare ouderen de winter te overleven en ga naar www.sheltersuit.com om donateur te worden.''

Een Sheltersuit is een duurzame jas waaraan een slaapzak geritst kan worden. Voor donaties: www.sheltersuit.com.

Meer berichten