Foto:

Nieuwe stal met gezondere varkens

Door De Koerier

Open dag bij familie Dekker

De familie Dekker houdt morgen, donderdag, een open dag om de nieuw gebouwde vleesvarkensstal te laten zien. Duurzaamheid en minder CO2 staan hoog in het vaandel. En meer comfort voor de varkens.

Vriezenveen - De familie Dekker bouwde in Vriezenveen een gloednieuwe varkensstal waarin hun biggen opgroeien tot volwassen vleesvarkens. In de stal gaan de dieren leven met meer licht, ruimte, comfort en aandacht voor hun gezondheid.

De familie Dekker investeerde bovendien in duurzame energie, luchtreiniging en in voer uit eigen regio. Daardoor produceren ze vlees met minder CO2 en met meer aandacht voor dier en natuur. Tijdens de open dag op donderdag 20 december zijn boeren en burgers van harte welkom om zelf te zien hoe varkens er gaan leven.

De Dekkers investeerden in een nieuwe vleesvarkenshouderij waar biggen, die op hun eigen bedrijf worden geboren, opgroeien tot ze groot genoeg zijn voor de slacht. De familie investeerde in ruime huisvesting met interactief speelgoed voor de dieren. Een grote lichtstraat zorgt voor veel daglicht in de stal. Varkens ervaren zo een aangenaam dag- en nachtritme.

Via een speciale maal- en menginstallatie gaan Henk, Geertje, Arjan en Gerben Dekker elke dag zes verschillende soorten voer fabriceren van mais en voedergranen uit eigen regio. Daarmee beperken ze niet alleen de transportkosten voor voer, ze zorgen er ook voor dat elk varken in elke fase van zijn leven precies de juiste voedingsstoffen tot zich neemt.

Middels een speciale techniek voor watermonitoring analyseren de veehouders elke dag het drinkgedrag van hun dieren. Een verandering in het drinken vertelt de boeren veel over de conditie en het welzijn van de varkens. Zelf voer maken en de wateranalyse helpt de Dekkers om hun dieren extra gezond en in topconditie te houden. Bij de bouw van de nieuwe stal was veel aandacht voor brandveiligheid. Alle wanden, vloeren en plafonds zijn uitgevoerd in brandveilige materialen.

De nieuwe varkensstal is innovatief en maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van energie en milieu. Zo is er geïnvesteerd in een gecombineerde luchtwasser die geur, stof en ammoniak uit de uitgaande stallucht filtert. De stal veroorzaakt daardoor geen overlast voor de buurt, de natuur en het milieu. De luchtwasser wordt bovendien gebruikt om warmte uit de stallucht terug te winnen met behulp van een speciale warmtewisselaar. De teruggewonnen warmte gebruikt het gezin om koude lucht van buiten eerst voor te verwarmen voordat deze de stal binnengaat. Door het terugwinnen en hergebruik van stalwarmte wordt aardgas en CO2 bespaard. Bovendien ontstaat er het hele jaar een aangenamer en gezonder klimaat voor de varkens. De open dag aan de Oostermaatweg 9 in Vriezenveen duurt van 13.30 tot 18.00 uur.

Meer berichten