Demi, Yvar, Derk en Collin wonnen bij de vierdejaars.
Demi, Yvar, Derk en Collin wonnen bij de vierdejaars. (Foto: )

Monumenten voor de vrijheid

Vroomshoop – Hoe verbeeld je vrijheid in een eigentijds monument? Dat was de 'challenge' voor de leerlingen van Het Noordik. De eerstejaars ontwierpen een vrijheidsbal en de vierdejaars leerlingen bouwden een programmeerbaar lichtmonument.

Voor de eerstejaars begon het schooljaar met een inspiratieles, waarin ze meegenomen werden in de wereld van de opdrachtgever, het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vervolgens gingen de jongens en meiden aan het werk. Hun ideeën werden online gezet en daarna kon er gestemd worden. Het team van de vrijheidsbal mag het ontwerp nu met hulp van professionele productontwerpers tot uitvoering brengen tijdens de 'maakdag' op 14 februari in Arnhem. Daarna presenteren ze op de regiofinale in maart hun oplossing aan de vakjury en de opdrachtgever. De top tien gaat door naar Vakkanjers Live, het landelijke eindevent.

De vierdejaars leerlingen PIE (Produceren Installeren en Energie) bouwden in het kader van de Vakkanjers Pioneers een lichtmonument in de vorm van een LightCube: een kubus gemaakt van aan elkaar gesoldeerde led's die individueel te programmeren zijn tot een multimediale lichtshow vol effecten, vormen of teksten. Demi van Haarst, Yvar Jasper, Derk Koppelman en Collin de Kramer gaan samen met Peter Willems van PWS Almelo hun ontwerp verder uitwerken.

Meer berichten