Foto:

Samen werken aan cultuurlandschap

Vriezenveen - Elke veertien dagen onderhoudt een groep vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), afdeling Vriezenveen het landschap in het Veenschap en de Fayersheide in Vriezenveen. Vorige week dinsdag werkte wethouder Martha van Abbema een aantal uren mee met de vrijwilligers: "Deze mannen vinden het mooi om samen dit kenmerkende landschap, waar we met z'n allen zo trots op zijn, in stand te houden. Bovendien blijven ze er zelf ook fit bij, een mooie bijkomstigheid."

De bedoeling is dat er meer variatie in het Veenschap komt. Een deel van de percelen blijft bos. In een deel wordt het bos gekapt, waarna de heide terug kan keren. En een deel wordt vervolgens begraasd door de schaapskudde, waardoor het ook een deels open landschap blijft. In het gebied hadden veel Vriezenveners vroeger een stukje land waar ze hun eigen turf staken voor de kachel. Het gaat om lange, smalle percelen die buiten de ruilverkaveling vielen.

Van Abbema roept iedereen op om ook aan de slag te gaan in de natuur: "Het is heerlijk om zo met elkaar aan het werk te zijn en op die manier een bijdrage te leveren aan het behoud van ons landschap. Ik adviseer iedereen die dat mooi vindt, dit ook te doen en je aan te melden bij de KNNV, afdeling Vriezenveen."

Meer berichten