Hemelvaartsdag is de juiste dag voor het Bourbon, Blues and BBQ Festival. Foto's: Ruud Hofman
Hemelvaartsdag is de juiste dag voor het Bourbon, Blues and BBQ Festival. Foto's: Ruud Hofman (Foto: Ruud Hofman)

'Bourbon, Blues and BBQ is een mooie mix'

Door Hans Assink

Op Hemelvaartsdag vindt de zesde editie van het Bourbon Blues and BBQ festival plaats bij de Zandstuve in Den Ham. Het festival biedt een unieke mix van ingrediënten, zoals verschillende blues acts, een foodplein en een whisky- en sigarenbar. Het festival trekt elk jaar tussen de 200 en 300 bezoekers. "Maar dat mogen er rustig meer worden'', zegt Jordi Voort van de organisatie.

Den Ham - Het Twentse festival is het eerste festival in Europa dat blues combineert met whisky en barbecue, stelt Jordi Voort. "Het pure geluid van de blues in combinatie met karaktervolle whisky en robuuste streekproducten van de barbecue maken het evenement uniek in zijn soort. We trekken een breed publiek. Echte, doorgewinterde bluesliefhebbers, maar ook mensen die voor het sfeertje komen of voor de whisky's of de barbecue. Het is echt een mooie mix.''

Het festival begint om 15.00 uur en duurt tot 20.00 uur. "We gaan voor een mooie middag'', zegt Voort. Hemelvaartsdag blijkt de beste dag te zijn voor het festival. "We hebben het twee jaar geleden op een zondag gehouden rond Hemelvaart, maar op Hemelvaartsdag past het eigenlijk beter. We hebben ook een clubje trouwe bezoekers. We hopen dat er meer animo voor komt, dan kunnen we er ook dingen aan toe gaan voegen.''

De eerste editie van het festival was zes jaar geleden. Vroomshoper Evert Oldenhuis van de band N.U.T.S. was de aanstichter, zo meldt Voort. "De lokale bluesband ging naar de Zandstuve om een cd te presenteren en toen is er een evenement omheen gebouwd. Zo is het ontstaan.''

Voort is er blij mee dat de band N.U.T.S. na zes jaar weer terug is op het festival. "Ze hebben wat bandwisselingen gehad, maar dit jaar komen ze terug. We willen ze graag bij het festival betrokken houden.''

Naast de lokale helden van N.U.T.S. bestaat de line-up van de komende editie uit GG and The Cruisers, Fat Harry & The Fuzzy Licks en Jansen & de Vries. Voort: "Met deze line-up staat er een enorme hoeveelheid ervaring én afwisseling op het podium in Den Ham.''

Naast de blues zijn er grote BBQ-smokers en Greeneggs waarop ambachtelijke producten worden bereid door Slagerij Johan Kleine uit Westerhaar. "Er zal een breed aanbod zijn'', zegt Voort. "Niet allen vlees, maar ook vegetarisch en vis.'' Voor de fijnproevers is er een speciaal ingerichte whisky- en sigarenbar. Barista Bob serveert verse koffie vanuit een vintage Piaggio Ape met vintage espresso machine en American Tukkerday is aanwezig met een selectie blinkende oldtimers.

Jerry Blekkenhorst van De Zandstuve is trots op het festival. "Wij staan met de Zandstuve voor kwaliteit en dat zie je ook terug in alle onderdelen van dit festival. De unieke mix biedt ieder wat wils".

Meer berichten