120 woningen in Vriezenveen zijn verduurzaamd. Foto: Ben Vulkers
120 woningen in Vriezenveen zijn verduurzaamd. Foto: Ben Vulkers (Foto: Ben Vulkers)

Metamorfose leidt tot duurzame woningen

Vriezenveen - De verduurzaming van de laatste woning van in totaal 120 woningen is afgelopen vrijdag afgerond. Bijna driekwart jaar is er gewerkt aan de verduurzaming van de eengezinswoningen aan de Peterburgstraat, de Dunantstraat, Dokter Boomstraat en de Engelstraat. 112 woningen maakten een sprong in energielabel naar minimaal B en daar waar de huurder de keuze maakte voor zonnepanelen naar label A. Acht woningen gingen nog een stap verder. Deze woningen zijn ook voorzien van nieuwe gevelpanelen met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde, pv-panelen, zonneschermen, een movair onderdorpelsysteem voor de toevoer van verse lucht en een hybride spaarpomp, voor de afzuiging van de 'vuile' lucht waarbij de warmte uit deze lucht wordt teruggegeven aan de cv.
Trebbe en Mijande Wonen tekenden voor de verduurzaming. Ben Doorn, projectleider bij Trebbe BestaandWonen: "De oplevering van een project is altijd een mooi moment om nog één keer terug te kijken. De woningen hebben een mooie uitstraling gekregen, ook zijn ze duurzamer en comfortabeler geworden. Ik ben dan ook bijzonder trots op het eindresultaat en dat hebben we vanuit een hele plezierige samenwerking met de bewoners, de opdrachtgever en ons projectteam gedaan."

Wij realiseren ons dat de werkzaamheden impact hebben gehad op de bewoners. We voeren werkzaamheden uit in bestaande woningen waar de bewoners wonen.
Door het aanbrengen van gevelisolatie, daken en isolatieglas maken 112 woningen een labelsprong naar minimaal label B. Het aanleggen van mechanische ventilatie en het saneren van asbest in de gevels vallen ook onder de uit te voeren werkzaamheden. Bij een aantal woningen is ook de begane grondvloer, kozijnen en/of het keukenblok vervangen. Bij de verduurzaming van de woningen konden de bewoners kiezen uit verschillende types voordeuren en kleuren schilderwerk.

Stap verder

Acht woningen gaan nog een stap verder in verduurzaming.

Meer berichten