In het Innovatiehuis van Bouwmensen Twente wordt gewerkt en geleerd.
In het Innovatiehuis van Bouwmensen Twente wordt gewerkt en geleerd. (Foto: )

Bouwmensen zet Innovatiehuis in

Bouwmensen Twente leidt het nieuwe opleidingsjaar voor aanstormende bouwvakkers uit onder meer de gemeente Twenterand in met een opmerkelijke vernieuwing. De nieuwe 'instromers' (leerlingen) hoeven geen kleine opdrachtjes meer te doen om zich voor te bereiden op werken op de bouwplaats. In plaats daarvan gaan ze aan de slag in en met het inpandige Innovatiehuis: een complete bouwplaats van een ééngezinswoning, vol noviteiten ín de werkplaats.

TWENTERAND - Het Innovatiehuis is het eerste in zijn soort in Oost-Nederland. Bouwmensen Twente is het opleidingsbedrijf van zo'n 70 bouwondernemingen uit Twenterand, Tubbergen, Borne, Almelo en Dinkelland. Het ontvangt al zijn nieuwe leerlingen nog voor de bouwvakvakantie begint, voor introductieweken. Dan wordt gekeken naar de kennis en vaardigheden die de leerlingbouwvakkers al hebben of nog niet. Waar nodig krijgen de leerlingen les en doen ze tal van werkzaamheden die ze straks bij een (leer)bedrijf op de bouw gaan doen. Het aantal nieuwe instromers is in jaren niet zo groot geweest, met zo'n veertig nieuwe leerlingen.

De Innovatiewoning is een flinke verbetering van het onderwijs, zegt directeur Robert Herman in een toelichting. "Het is de beste manier om jonge mensen goed voor te bereiden op wat ze in de praktijk straks moeten doen. Maar het is ook een stuk aantrekkelijker dan wat kleine opdrachtjes.'' Volgens instructeur timmeren Gerjo Smelt uit Vriezenveen 'werkt het uitstekend'. "Ze zijn hartstikke enthousiast!" De Innovatiewoning zal jaren meegaan. Herman: "Als het huis eenmaal gebouwd is, kun je er voortdurend in en aan werken. Grote ramen vervangen door kleine ramen, wanden plaatsen en verplaatsen. Onderdelen vervangen met weer nieuwe materialen met behulp van weer nieuwe gereedschappen.'' Een voordeel van de Innovatiewoning is volgens Herman en Smelt de mogelijkheid om bouwvakkers veilig te leren werken op de bouwplaats. "Want dat pompen we erin zodra ze hier beginnen. Veilig werken. Letten op wat je doet en waarom je dat doet.''

Meer berichten