Lois Goossen en wethouder Van Abbema hebben de stekker in het stopcontact gestoken. Het zonnepark is open. Foto: Jimmy Musters
Lois Goossen en wethouder Van Abbema hebben de stekker in het stopcontact gestoken. Het zonnepark is open. Foto: Jimmy Musters (Foto: Jimmy Musters)

Zonnepark Oosterweilanden geopend

Door De Koerier

Stap richting duurzaamheid

Met het steken van een grote stekker in het stopcontact is Zonnepark Oosterweilanden in Vriezenveen officieel geopend. Wethouder Martha van Abbema en Lois Goossen, leerling uit groep 3 van de Rehobothschool, zetten symbolisch een grote stap richting het behalen van de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Twenterand, vindt de gemeente.

Vriezenveen - Wethouder Martha van Abbema benadrukt het belang van het nieuwe zonnepark. "Het is een bijzonder moment in de geschiedenis van Twenterand, maar erg belangrijk voor onze toekomst. Dit Zonnepark symboliseert de doortastendheid in onze ambities. Niet voor niets hanteren wij hierin de slogan 'Duurzaam Doen'. Ik vind het bovendien erg leuk om dit met Lois te doen. Zij vertegenwoordigt een generatie die straks bepaalt wat er in de wereld gebeurt. Zij heeft haar verantwoordelijkheid alvast genomen door hier het Zonnepark Oosterweilanden te openen", aldus Van Abbema.

Lois Goossen was de winnaar van een kleurwedstrijd die was uitgezet onder leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van de Rehobothschool in Vriezenveen, één van de 'buren' van het zonnepark.

Zonnepark Oosterweilanden is een ambitieus en duurzaam project van de gemeente Twenterand. De wethouder daarover: "Door als gemeente een zelfstandige BV op te richten, houden we zowel de ontwikkeling, als de exploitatie en de daaruit voortvloeiende opbrengsten uit het park, lokaal in handen. Met de opbrengst uit het park worden in de toekomst via een nog te ontwikkelen duurzaamheidsfonds, duurzaamheidsinitiatieven in de gemeente gestimuleerd. Dit komt neer op een bedrag van 3 à 4 ton netto per jaar."
Door de ontwikkeling van dit zonnepark zet Twenterand concrete stappen in het behalen van de duurzaamheidsopgave, vindt de wethouder. De gemeente heeft in korte tijd dit 14 hectare grote zonnepark met bijna 40.000 panelen gerealiseerd. Op het zonnepark is veel aandacht besteed aan biodiversiteit. Zo zijn er diverse insectenhotels geplaatst, bloemenzaden geplant en loopt er een kudde schapen rond.

Meer berichten