Foto: Sonnie-Tieske

The Beggars' Clan: lonken naar Ierland

  Cultuur

Door De Koerier

Ierse folkmuziek in Het Punt

In één avond langs de complete 'Irish History' met The Beggars' Clan! Het gaat gebeuren op zaterdag 8 december in Het Punt in Vroomshoop. "Het is een compleet avondje uit'', zegt Slugger O'Toole van The Beggars' Clan.

Vroomshoop - The Beggars' Clan timmert al vijf jaar serieus aan de weg met traditionele Ierse folkmuziek. Hun theatertour wordt kracht bijgezet door whisky-teacher Henri Goossen en zijn geweten Thijs Jeurissen. Dit duo neemt verschillende Ierse thema's onder de loep. De Clan haakt aan met Ierse songs. Ballades waarin de Ierse geschiedenis met de eeuwenlange Engelse overheersing, de hongersnood, drank en liefde worden bezongen.

In deze show vol humor, geschiedenis en sing-a-longs nemen zij het publiek mee naar het oude Ierland en lonken ze soms naar het huidige Ierland. "Tijdens onze voorstelling zal het niet alleen maar lachen worden. De geschiedenis van Ierland is immers vol met ellende en tragedie. Heel verwonderlijk is het dan toch dat het hele vrolijke en aardige mensen zijn, die Ieren. De nummers klinken vrolijk maar de teksten gaan soms over de grootste ellende. Juist die combinatie maakt het dragelijk", zegt Slugger O'Toole, alias Anko Lammers. "Het is een compleet avondje uit. Op waarheid gebaseerde verhalen over de geschiedenis van Ierland, verteld door Henri Goossen en Thijs Jeurissen, met daarbij prachtige muziek en zang van ons als Beggars.''

De coördinator van Het Punt, Raymond Peddemors, is groot fan van het Beggars' gezelschap. En het is dan ook niet voor niets dat hij ze heeft aangedragen als zijn theatertip van het seizoen. "The Beggars' Clan is voor mij één van de hoogtepunten van dit theaterseizoen! Deze enthousiaste groep muzikanten brengt een intrigerend verhaal in een mix van humor en tragedie over het rauwe Ierse leven. Daarnaast is Henri Goossen een whisky-teacher pur sang. Vorig theaterseizoen gaf hij in ons Grand Café tijdens een uitverkochte avond een geweldige whiskyproeverij, waar bezoekers lovend over zijn. Zijn samenwerking met The Beggars' Clan belooft dan ook een voorstelling op te leveren die van begin tot eind blijft boeien!"

De band speelt niet voor het eerst in Het Punt. In 2016 gaven ze namelijk ook een geweldige show in Vroomshoop. "Dat was echt gaaf. Het is een mooi theater en Het Punt heeft de boel er goed voor elkaar. Fijne mensen bij het licht en geluid en het was met ruim 150 bezoekers een topavond", vertelt Lammers alias O'Toole enthousiast. Dit jaar wordt het dus wederom een Iers feestje in Het Punt. Maar welke binding hebben de muzikanten eigenlijk zelf met Ierland? "Allereerst geeft het land ons prachtige muziek, heerlijke dranken en een wonderschone natuur. Je kunt in geen wereldstad komen of er is wel een Irish pub. Dat is niet voor niets natuurlijk. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid en warmte, en dat vind je in die Irish pubs. We hopen dat heel Twenterand komt kijken naar onze voorstelling in dit prachtige theater'', aldus O'Toole.

Meer berichten
Nieuwste reacties