The Damned Few presenteert hun eerste plaat: The Dirt. Foto: William Kemperman
The Damned Few presenteert hun eerste plaat: The Dirt. Foto: William Kemperman (Foto: )

Damned Few presenteert debuut-EP

  Cultuur

Door De Koerier

Optreden in Metropool

"De plaat klinkt alsof je een klap voor je bek krijgt". Zó typeren de muzikanten van The Damned Few hun debuutplaat. Het nieuwe album wordt vrijdag 7 december gepresenteerd in poptempel Metropool in Hengelo.

Nijverdal/Haarle - Eén ding hadden ze vooraf heel duidelijk voor ogen bij The Damned Few: het album mocht absoluut niet te gepolijst en gladjes klinken. En daar zijn de heren en dame van The Damned Few uit Haarle en Nijverdal glansrijk in geslaagd. Of zoals ze zelf over hun debuut-EP zeggen: "Hij klinkt alsof je een klap voor je bek krijgt."

De naam voor de plaat spreekt eigenlijk al boekdelen: 'The Dirt'. En jawel, The Dirt is een echte plaat, want het is op vinyl uitgebracht. "Want rock and roll hoort nu eenmaal op vinyl", zegt Dion Legebeke, de zangeres van The Damned Few.

De twintig lentes tellende Dion is het gezicht en geluid van de band. Een zangeres die vooral opvalt vanwege haar ruige verschijning en bepaald niet zoetgevooisde stemgeluid. Terwijl ze ook nog eens tekent voor de teksten, waar de rebellie vanaf druipt.

Psychedelica

Dion en haar mannen uit Haarle, Nijverdal en Dalmsholte doken eerder dit jaar de Hillroad Records-studio in Luttenberg in. "Onder leiding van producer Ruud Tijs hebben we daar vijf nummers opgenomen", zegt gitarist Michiel Jansen, de man die verantwoordelijk is voor de pakkende riffs. "The Damned Few staat voor smerigheid in zijn meest pure vorm. Dat is iets wat we per se wilden dat dat op onze EP terug zou komen. Rock, blues en psychedelica uit de sixties en seventies. Maar dan op anabolen."

Het gezelschap is dik tevreden over het eindresultaat. Zangeres Dion Legebeke: "Als je na de studio de opnames nog eens beluistert, wil je achteraf dingen altijd anders doen. Maar dat is juist ook waar het hier niet om ging. We willen op deze EP vooral zo live mogelijk klinken. Smerig, stevig, maar toch toegankelijk en catchy. En bovenal: eerlijk."

www.metropool.nl/agenda/the-damned-few.

Meer berichten