Julika Marijn komt met de voorstelling Uit Verdriet Geboren
Julika Marijn komt met de voorstelling Uit Verdriet Geboren (Foto: )

Julika brengt Uit Verdriet Geboren

  Cultuur

Almelo - Een zoektocht naar Helene Kröller-Müller is het, de voorstelling van Julika Marijn in Theater Hof 88 op donderdag 10 januari. "Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemelsbrede verschil."

Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat Uit Verdriet Geboren. Theatermaakster Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Aanvang: 20.15 uur.

Helene Kröller-Müller, een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal het werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar uitzonderlijke collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika Marijn - speciaal voor deze voorstelling - toegang tot de kist met ruim 3000 brieven die Helene schreef aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

Julika Marijn gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de inspirerende, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde zij haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Marijn laat Helene via haar brieven zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze en passant ook haar eigen levensvragen tegen het licht.

Meer berichten