Veelzijdigheid is troef bij het Grafschafter Fietsenfestival in Nordhon. Foto: A. Koch
Veelzijdigheid is troef bij het Grafschafter Fietsenfestival in Nordhon. Foto: A. Koch (Foto: A.KOCH)

Fietsenfestival over de grens

  Cultuur

Door de redactie

Tweede Grafschafter Fietsenfestival

Op 24 en 25 augustus 2019 draait in Nordhorn alles om de fiets tijdens het tweede Grafschafter Fietsenfestival. Omdat er van alles te zien en te doen is, is het festival ook geschikt voor fietsliefhebbers uit Nederland.

Nordhorn - Net over de grens, in de Grafschaft Bentheim, hebben ze iets met fietsen. De nabijheid met Nederland blijkt wel uit het feit dat ze de populaire tweewieler hier 'fietse' - en dus niet Fahrrad - noemen. Niet voor niets is de Grafschaft Bentheim regelmatig tot 'meest fietsvriendelijke district' van Nedersaksen verkozen. Op 24 en 25 augustus vindt voor de tweede keer het Grafschafter Fietsenfestival plaats. Bij het prachtige Klooster Frenswegen in Nordhorn wordt een afwisselend evenement gepresenteerd met heel veel activiteiten voor jong en oud.

"Stap op een driewielige KMX-ligfiets en flits pijlsnel over het fun-parcours en gier door de bochten. Geniet van de BMX-show van de bekende freestyler Dustyn Alt; meer acrobatiek op twee wielen is eigenlijk niet mogelijk'', aldus de organisatie. "Bijzonder populair bij de vorige editie was de fietswasserette. In een mum van tijd wordt je fiets schoongespoten. Er zijn ook allerlei ludieke wedstrijden, zoals 'wie pompt de fietsband het snelste op' en de bakfietsrace.''

In het tijdelijk opgebouwde Duitse fietsmuseum komt de geschiedenis van de fiets aan bod: van de eerste loopfiets uit 1817 en de hoge vélocipède tot aan designfietsen uit de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Fietshandelaren presenteren de nieuwste trends en snufjes. Naast gewone fietsen en e-bikes zijn er ook vouwtandems en bak- en ligfietsen te bewonderen. Een perfecte gelegenheid om een testrit te maken, zo vindt de organisatie.

Ook voor kinderen valt er van alles te beleven: van de grappige 'Zappeltiershow' met dansende stripfiguren tot het avontuur 'Het geheim van de zwarte sok' met 'Käptn Knall'. Het hele weekend zijn er optredens en concerten. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het optreden van het Carolin Fortenbacher Trio op zaterdagavond onder het motto 'ABBA macht glücklich!'.

Meer berichten