Anika & Celeste treden op in Vriezenveen. Foto: Marcel Krijgsman
Anika & Celeste treden op in Vriezenveen. Foto: Marcel Krijgsman (Foto: Marcel Krijgsman)

Monumentendag opgeluisterd met 'Plekken van Plezier'

  Cultuur

Door De Koerier

Bij de jaarlijkse Open Monumentendag zijn komende zaterdag in Twenterand tussen 10.00 en 16.00 uur zijn zestien monumenten gratis te bezoeken. Het thema is 'Plekken van Plezier'.

Twenterand – Eén van de 'Plekken van Plezier' is Kalkwijck Distillers aan de Tonnendijk in Vroomshoop. Om 10.00 uur vindt hier de opening van de Open Monumentendag plaats door wethouder Roel Koster. Kalkwijck Distillers viert dit jaar een jubileum. De ambachtelijke stokerij bestaat tien jaar in de monumentale boerderij Pertjaja. Verder in Vroomshoop is het kerkelijk centrum Het Anker geopend. Hier staat het Van Dam orgel centraal. Orgelliefhebbers hebben de unieke mogelijkheid om op het monumentale Van Dam orgel (het oudste monument van Vroomshoop, 120 jaar) te spelen.
Eveneens zijn de graffito's onder de ramen in de kerk te bezichtigen. Om 14.30 uur brengen Esther van der Schee, Rein Vos van Avezathe en Albert Wessels hun traditionele Monumentendagmuziek voor viool, piano en zang ten gehore. Naast de piano wordt dit jaar ook gebruik gemaakt van een klein kistorgel, dat Rein zelf gebouwd heeft. Esther en Rein vormen sinds 2006 een duo. Wekelijks repeteren zij in Vroomshoop. Hun repertoire varieert van barok tot laat romantiek. Ongeveer tien keer per jaar treden ze op. De samenwerking met Albert Wessels is in 2013 ontstaan. Met veel plezier vormen ze een regelmatig gevraagd gelegenheidstrio. De toegang is gratis.

Dit jaar is de Berghoeve Brouwerij in Den Ham een nieuwkomer. De brouwerij is gelegen aan de Achteres, die loopt achter de Mageler Es. De monumentale boerderij is al sinds het einde van de 19e eeuw in het bezit van de familie. Het proeflokaal is gevestigd op de oude deel. In het centrum van Den Ham in de Grotestraat zijn de Hervormde kerk en het Middendorpshuis en tuin geopend. En is de gevel van de vroegere gemeenteschool te bezichtigen.

In Westerhaar aan de Twistveenweg doet Boerderij/Galerie Dekker mee. Hier is een breed scala aan schilderijen te bewonderen. Verder staan hier verschillende oude motoren en trekkers. In Vriezenveen staan bij de Leemansmolen aan de Hammerweg ook oude motoren en trekkers. Langs het Westeinde staan de meeste monumenten. Het Harmsenhuis is een monumentaal herenhuis in Russische stijl. Het roept herinneringen op aan Sint Petersburg, waar in het verleden Vriezenveense kooplieden handel dreven. De Peddemorsboerderij stamt uit de 16e eeuw. Binnen is de oude inventaris van drogisterij Heuver. Bij boerderij De Grooten zijn oorspronkelijke elementen, zoals gebinten, terug te zien. Het Historisch museum staat deels in het teken van de Ruslui.

Meer berichten