De Leemansmolen is een waardevol historisch en cultureel monument, zegt Berthe Wessels.
De Leemansmolen is een waardevol historisch en cultureel monument, zegt Berthe Wessels. (Foto: )

Voorjaarsmarkt en Molendag

  Historie

Door Hans Assink

Leemansmolen open voor publiek

De Nationale Molendag gaat zaterdag niet aan Vriezenveen voorbij. Op het erf van de Leemansmolen wordt deze bijzondere dag gevierd met een gezellige Voorjaarsmarkt.

Vriezenveen - Van 10.00 tot en met 16.00 uur verzamelen zich aan de Hammerweg ruim 25 standhouders met diverse bijzondere streekproducten. "Dit jaar verwelkomen we flink wat nieuwe gezichten met onder meer snoepgoed, bloemenwerken, lekkernijen, kunst, speelgoed en decoratie voor binnen en buiten'', zegt Berthe Wessels van de Stichting Leemansmolen.

Uiteraard wordt de Leemansmolen zelf ook goed vertegenwoordigd op de markt. "Er zijn volop molenmeelproducten te koop'', zegt Berthe Wessels. "En op het gezellige terras kunt u genieten van een kop koffie met wat lekkers, terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen, met onze kleurplaten of met het knutselen bij een van onze standhouders. Er is ook een kraam ingericht met de educatieve leskisten van de Leemansmolen, die in het Twenterandse basisonderwijs worden gebruikt. Al met al is de Voorjaarsmarkt hét moment om een gezellige dag te beleven (én nog gauw iets leuks te kopen voor Moederdag).''

De Leemansmolen werd gebouwd in 1862 in opdracht van Hendrik Leemans en bestaat dus 157 jaar. Wessels: "Het is de enige nog overgebleven molen in de gemeente Twenterand. Leuk feitje: het monument werd destijds voor het bedrag van nog geen 3.500 florijnen gebouwd! Het moge duidelijk zijn dat de Leemansmolen sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht vormt in de 'skyline' van het dorp. Hoe leuk is het dan dat bewoners en verzorgers van de afdeling 'Leemansmolen' van TMZ De Weemelanden zijn uitgenodigd om tijdens de Voorjaarsmarkt een lekkere, zelfgebakken pannenkoek te komen eten!'' In 1995 werd de Leemansmolen ondergebracht in een stichting. Doel is het beheer over en de instandhouding van de Leemansmolen als beschermd monument. Na lang stil te hebben gestaan en na de nodige restauraties draait de Leemansmolen sinds 1998 weer regelmatig.

Meer berichten