Pim Mulder won verrassend de grote prijs van CSI Ommen in 2018. (Foto: FotoTrailer)
Pim Mulder won verrassend de grote prijs van CSI Ommen in 2018. (Foto: FotoTrailer)

'Hoop dat CSI Ommen laatste zetje is'

  Ingezonden

door CSI Ommen

Er lijkt zowaar een verband te zijn tussen het winnen van goud op een groot springkampioenschap en CSI Ommen. De laatste kampioenen op het EK en WK hadden allemaal het concours bij de familie Schuttert als laatste voorbereidingswedstrijd. "En met het oog op het EK in Rotterdam 2,5 week later hoop ik dat CSI Ommen dit keer het laatste zetje is voor een gouden medaille voor Nederland", lacht Hendrik-Jan Schuttert. De tiende editie bij de familie Schuttert duurt nog tot en met 4 augustus.

OMMEN - "Ja, het is best bijzonder. We hebben al vier keer gehad dat een ruiter ons concours als laatste of als één van de laatste wedstrijden voor een kampioenschap reed en daar goud won. Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN twee keer zelf, het EK en WK, Peder Fredericson uit Zweden won met All-In het EK en vorig jaar hadden we de Duitse Simone Blum die het WK won. CSI Ommen lijkt dus een goede voorbereiding te zijn. Nou willen we ook elk jaar een kwalitatief heel goed concours neerzetten, maar ook weer niet te hoogdrempelig. Met dat in gedachten hebben we besloten om van een viersterrenevenement 'terug' te gaan naar een driesterren", vertelt Hendrik-Jan.

Minder regels
CSI Ommen was twee jaar lang een viersterrenconcours (de hoogste gradatie is vijf sterren). Kortom, er moest meer prijzengeld uitgekeerd worden, maar tegelijk waren er ook veel meer regels voor de organisatie. "Dat was me niet heel goed bevallen. We verkeren in de luxepositie dat we altijd al goede deelnemers hadden. Met een driesterrenconcours kunnen we net wat meer ruiters uit de regio een kans geven en mee laten rijden. Het is allemaal net wat makkelijker organiseren."

Goede moed
Na een landelijke springdag met onder meer rubrieken voor jonge paarden op dinsdag 30 juli, komen de eensterrenruiters op vandaag, woensdag 31 juli, voor het eerst in actie en loopt het programma met tal van hoogtepunten door tot de highlight van de week, de Grote Prijs van het Vechtdal op 1.55m niveau.

De zege van 'thuisrijder' Pim Mulder vorig jaar was legendarisch, maar ook die van Marc Houtzager (twee keer zelfs) en Frank Schuttert waren onvergetelijk. "Ik zou het mooi vinden als iemand uit de regio weer wint. Misschien ben ik theoretisch gezien wel aan de beurt. Dat zou gaaf zijn. Ik heb goede moed met m'n paard Expensive, die doet het goed", zegt Hendrik-Jan.

Zijn aandacht zal Hendrik-Jan wel moeten verdelen tussen de paarden en het organiseren van het evenement. "M'n vader heeft een stapje terug gedaan, wat betekent dat een ander iets meer moet doen. Dat hebben m'n moeder en ik en onze werkgroepen opgepakt. Er gaat overal ontzettend veel tijd inzitten. Er moet nog veel gebeuren, maar we liggen op schema."

Publieksevent
In verre omtrekken is inmiddels bekend dat CSI Ommen een op-en-top publieksevent is. Gratis toegang, een Kids Paddock, uitgebreide fair, grandioze feestavonden op vrijdag en zaterdag en tal van shows. Op donderdagavond is er een menavond, op vrijdagavond is er een race 'grasmaaiers versus springpaarden', gevolgd door het sensationele Puissance springen.

Zaterdag aan het einde van de middag is er een 1.50m springrubriek, gevolgd door de Medium Tour-finale en tussendoor een veiling van tien kwaliteitsvolle springveulens. Er zijn hondenshows en over hindernissen springende konijnen. Bij de show op zondagmiddag voor aanvang van de Grote Prijs is een Berlijner aangetrokken voor een komische act met zijn alles kunnende Belgisch trekpaard.

Kijk voor meer informatie over CSI Ommen en het volledige programma op de website van het evenement. 

Meer berichten