Foto: TheoLeone

Nieuw: NK dammen voor subtoppers

  Sport

Door de Koerier

Primeur in Westerhaar

Westerhaar krijgt een primeur: het eerste nationale kampioenschap dammen in de klassen B en C. "Een primeur en stimulans voor de breedtesport'', zegt voorzitter Niek Kloppenburg van Witte van Moort. "Nooit eerder streden spelers met een rating tot 1100 in een meerdaags toernooi om de titel nationaal damkampioen.'' Het prijzengeld? 1400 euro!

Westerhaar - Het NK voor subtoppers is van 4 tot en met 9 februari in het clubgebouw van Witte van Moort aan de Asterstraat 28 in Westerhaar. De ruim veertig deelnemers aan het zesdaagse toernooi komen uit alle windstreken. De grootste afstand wordt afgelegd door de in Roemenië woonachtige Evert Wiskerke. Vrijwel alle provincies vaardigen hun beste spelers af. Zo komt Dieter van Gortel uit Limburg, Ton Oosthoek uit Zeeland en Jan Terpstra uit Friesland. Van de partij is ook veelvuldig nationaal damkampioen bij de dames Barbara Graas uit Wormerveer. Een andere opvallende speler: locoburgemeester Mark Paters van de gemeente Twenterand. In groep C bevinden zich spelers met een rating tot 900 punten, in groep B van 901 tot 1100 punten.

"In de dammerij is te weinig aandacht voor de breedtesport", zegt Niek Kloppenburg. "Hoe ver de dammers uit de categorieën B en C vooruit kunnen denken? In sommige situaties wel tien zetten.'' De eerste prijs is 500 euro. "Een mooi bedrag'', zegt Kloppenburg. "Zelf heb ik een rating van ongeveer 1250. Ik denk niet dat ik ooit een prijs van 500 euro zal winnen. De echte toppers zijn te sterk voor mij. Toch mooi dat we nu een aantrekkelijk toernooi kunnen houden voor de wat lagere categorieën."

Het idee voor het toernooi komt van Gerbrand Hessing, de penningmeester van Witte van Moort. In de bondsraad van dambond KNDB hamerde hij al jaren op meer aandacht voor de breedtesport. Na een wisseling van het bestuur kreeg Hessing eindelijk de handen op elkaar voor het organiseren van het NK voor de groepen B en C. "Westerhaar is een razend actief damdorp", zegt Kloppenburg. "We hebben net de Nacht van Westerhaar achter de rug.''

Meer berichten