Jeroen Bos krijgt uit handen van Sebastiaan Slot de door Ruud van Nistelrooy persoonlijk gesigneerde oranje bal.
Jeroen Bos krijgt uit handen van Sebastiaan Slot de door Ruud van Nistelrooy persoonlijk gesigneerde oranje bal. (Foto: )

Bos blij met Van Nistelrooy certificaat

  Sport

Door Hans Assink

Trainer volgt cursus in Den Bosch

Jeroen Bos, jeugdtrainer bij Vroomshoopse Boys, heeft het door de KNVB hoog gewaardeerde certificaat Doelgericht Coachen uitgereikt gekregen. De coach van de JO15-1 van Vroomshoopse Boys deed de opleiding bij de Ruud van Nistelrooy Foundation in Den Bosch. "Natuurlijk ben ik er blij mee. Het was best intensief'', zegt de Wierdenaar.

Vroomshoop – De opleiding duurde vier hele dagen. Ruud van Nistelrooy zelf kreeg Bos niet te zien, maar wel zijn vrouw en andere familieleden, die ook bij de foundation betrokken zijn. "Het is ook hun filosofie'', zegt Bos. "Je gaat gewoon mee in dat proces. Het was best wel moeilijk. Het gaat meer om de mentale kant van het coachen en wat je daarmee kunt bereiken. Het is meer op de persoon gericht. Het zou mooi zijn als het ook belangrijk wordt binnen Vroomshoopse Boys. Wat ik daar heb geleerd wil ik graag overbrengen.''

Tijdens de opleiding kwam Bos in contact met deskundigen uit de beroepsport met veel kennis op het gebied van sportpsychologie. Zij dragen de filosofie uit van Ruud van Nistelrooy die hij tijdens zijn loopbaan ontwikkelde vanuit de samenwerking met coaches als Foppe de Haan en Sir Alex Ferguson. Van Nistelrooy erkent het belang van goede jeugdtrainers, die vertrouwen geven en talent laten ontwikkelen. Hij had ze zelf bij VV Margriet. "Jeugdtrainers hebben meer invloed op de jeugd, dan sommigen zouden verwachten", zegt Bos.

Bij de Boys is Bos de enige met een Van Nistelrooy certificaat. De cursus werd hem aangeboden door Bloemendal Assurantiën, een sponsor van Vroomshoopse Boys. Sebastiaan Slot, financieel adviseur bij Bloemendal, is trots op Bos: "Wij zijn als bedrijf betrokken bij het verenigingsleven en diverse maatschappelijke initiatieven in onze regio. Op die manier doen we iets terug doen voor de samenleving waar onze klanten onderdeel van zijn." Vorig jaar was Bloemendal in Den Ham nog hoofdsponsor bij de jubileumeditie van het Hugo Venebrugge Toernooi.

Bos staat dit seizoen trainer en coach van de JO15-1 van Vroomshoopse Boys. Hij is enthousiast over zijn tijd bij de foundation en het behalen van het certificaat. "Ik heb veel geleerd over de mentale kant van het coachen'', zegt hij. "Met persoonlijk en individueel contact bereik je vaak meer dan met uitgebreide tactische trainingen." Bos wil de uitdaging aan om de balans te vinden tussen persoonlijke aandacht en technische oefenstof, om zo het beste uit iedere speler te halen. "Natuurlijk gaat niet iedereen het profvoetbal halen'', zegt de trainer, die aangeeft de persoon achter de sporter te willen kennen. "Maar het is heel mooi om kinderen te helpen in hun eigen ontwikkeling en het beste uit zichzelf te laten halen. Niet alleen op voetbalgebied."

De JO15-1 staat momenteel in de middenmoot. Bos: "We hadden er iets meer van verwacht, maar het wordt nu natuurlijk alleen maar beter. En volgend jaar ga ik door bij de JO15-1. Ik heb ook de intentie om meer trainersdiploma's te halen.''

Meer berichten