Er werd zes dagen gedamd in het clubgebouw van Witte van Moort. Foto: Theo Leoné
Er werd zes dagen gedamd in het clubgebouw van Witte van Moort. Foto: Theo Leoné (Foto: TheoLeone)

Mark Paters pakt nationale damtitel

  Sport

Door De Koerier

NK voor subtoppers slaat aan

Mark Paters, wethouder sport van de gemeente Twenterand, is zaterdag in Westerhaar de eerste Nederlandse damkampioen klasse C geworden. Nooit eerder vonden nationale damkampioenschappen plaats voor spelers uit de categorieën B en C. Het smaakt naar meer.

Westerhaar - "Het evenement was een groot succes'', zegt Theo Leoné van de organiserende damclub Witte van Moort. "Voorzitter Ebbo deJong van dambond KNDB zwaaide de organisatoren lof toe. Onder de deelnemers bestond groot enthousiasme. Witte van Moort wil het toernooi volgend jaar graag een vervolg geven.''

Vroomshoper Paters was tijdens het toernooi voortdurend in de top van het klassement van spelers met een rating tot 900 punten te vinden. In de enerverende slotronde bleef hij alle spanningen voortreffelijk de baas en versloeg hij Hans Loots uit Woerden, meldt Theo Leoné. "Zijn tegenstander plaatste al te enthousiast een voorpost. Paters reageerde onmiddellijk door de binnendringer met schijfwinst op te peuzelen. Dat de sportwethouder van de gemeente Twenterand vervolgens niet de kortste weg naar de overwinning koos, kwam de spanning alleen maar ten goede.''

In de schaduw van Paters vochten zijn clubgenoten Bertwin Letteboer en Koert Meuleman een vlijmscherp duel uit. Letteboer kende in het toernooi een slechte start en was sindsdien bezig met een opmerkelijke inhaalrace. Aanvankelijk waren de beste papieren voor Meuleman. Met een geniepige slagzet trok Letteboer desondanks de winst naar zich toe.

Geert Kleine eindigde op een punt achter Paters als tweede. De Hoogevener kwam tegen Hedwig Callender (Den Haag) een schijf voor, maar zag zijn tegenstander naar remise ontsnappen. Bertwin Letteboer finishte als derde.

In groep B, spelers met een rating van 901 tot 1100, waren op de slotdag nog vier gegadigden voor de titel. De kansen golfden op en neer. Uiteindelijk won Berend Plijter uit Ten Boer voor de nummers 2 Dennis Joosten en Boike Mathoera.

Meer berichten