Top paardensport in Wierden. Foto: Wendy Scholten
Top paardensport in Wierden. Foto: Wendy Scholten (Foto: Wendy Scholten)

Jeugdruiters springen naar podium

  Sport

Door De Koerier

Oranje derde bij de pony's

Geen thuisoverwinning tijdens de drie landenwedstrijden op het Dutch Youngster Festival, maar wel een derde plek (pony's) en twee tweede plaatsen (junioren en Young Riders) voor de Nederlandse jeugdruiters. De concurrentie is sterk, zo kort voor het Europees kampioenschap en de beste springteams vanuit heel Europa zijn naar Wierden gekomen.

Wierden - In de landenwedstrijd voor Young Riders had parcoursbouwer Louis Koninckx een technisch hoogstaand parcours op 1,45 meter hoogte opgesteld. Wie aan al zijn vragen voldeed, kwam met een goed resultaat aan de finish. Wie een antwoord miste, kreeg een paal aan de grond. Met een nulscore gingen de Duitsers na de eerste omloop direct aan de leiding om deze niet meer af te staan, ook al rolden ook bij hen de balken uit de lepels in de tweede manche. Het Nederlands team werd tweede, voor Denemarken.

De Duitse bondscoach Peter Teeuwen was tevreden. "Ik heb hier een heel fijn team met zeer ervaren ruiters. We hebben geprobeerd om de 'tweede' paarden van Philipp Schulze Tophoff en Enno Klaphake de kwalificatie voor het EK te laten behalen, zodat we ze kunnen inzetten als hun nummer één paarden niet fit zijn. Ze hebben het druk gehad, want afgelopen weekend was er een groot nationaal concours in Warendorf voor de beste jeugdruiters uit Duitsland. Binnenkort zal ik de EK-teams bekend maken. Het gaat spannend worden, want de Young Riders groep in Duitsland is heel groot en we beschikken over fantastische paarden. Een luxe positie", vertelt Peter Teeuwen.

In de tweede omloop werd het klassement stevig opgeschud bij de andere landen. Engeland, dat bij de pony's en junioren won, kelderde met 32 strafpunten van de tweede naar de vijfde plaats. Nederland klom juist op naar de tweede positie. Lars Kuster op Alanix Hero Z reed 9/6, Lars Kersten op Dobbey scoorde 4/0 en Bas Moerings kwam met landenwedstrijddebutant Fosther uit op 0/4. Sanne Thijssen was zichtbaar ontevreden over haar rondes met Carinja. De scherpe merrie raakt het hout zelden aan, maar liet haar in beide omlopen een keer zitten. "Ik maakte een rijfout naar de laatste hindernis in de slotronde. Nam haar veel te veel terug, maar ik had gehoopt dat ze me zou helpen", aldus de amazone. "Ja, dat viel helaas wat tegen", sluit bondscoach Luc Steeghs aan. "Het hele team heeft strijd geleverd. Lars Kersten reed echt heel sterk. Bas Moerings opende heel sterk met een foutloze rit. Lars Kuster had de pech dat hij wat in z'n oog kreeg in de eerste omloop. Helaas niet gewonnen, maar er was wel goede sport. Complimenten ook naar parcoursbouwer Louis Konickx. Het is voor de ruiters fijn om met het oog op het EK alvast in aanraking te komen met zijn parcoursen en andersom zal dat ook gelden. Louis zoekt het duidelijk niet zozeer in de hoogte, maar in het technische. Dat zou in ons voordeel moeten zijn, want Nederland is sterk in technisch rijden. Maar dat is Duitsland ook."

Meer berichten